10 February 2011

SHINee

ahaa.....
hari ni ak nak cerita pasal group korea yg ak minat sgt...SHINee...sebelum tu biar ak cite dulu mcm mane sejarahnye ak bole dok minat tgk hiburan dr korea ni...

alkisahnye...mulenye ak x minat lgsg pape cite ke lagu ke...mmg x penah dok heran pon pape psl korea2 ni...

tp pada suatu hari cuti...wktu tu tgh cuti yg lepas spm tu...bapak lame...5 bulan kan...korg tau x yg cite Boys Over Flower tu kan start elok2 lps kte abes spm...
disebabkan kebosanan punye pasal...ak pon dok cube la tgk cite tu sbb org2 len dok kate cite tu best...ak pon dok tgk la...sekali tgk mmg melekat ak dok kat tv sampai la ke episod 3 ak da x sabar nak tunggu ape jd kt cite tu, so ak tgk cube la cari cite tu kt youtube...ade rupenye dgn subtitle..tp subtitle english la...

pastu ak pon dok mejinakkan tgk kbsworld kat astro...dulu channel 303..tp skrg channel 391...nk tgk la mane tau ade drama korea yg best2...then barula ak tau kt korea ni bnyk dorg punye variety show..bapak lawak2 sume(tp bg org yg x suke tgk cite korea dorg x kan paham ape lawaknye la)...

dr variety show kt kbsworld tu la ak dok mengetahui psl SHINee ni...mule2 kenal MINHO(yg pkai jaket hitam kt depan tu), minho ni fixed guest kt Dream Team(artis2 korea bersukan)...pengacara tu dok sebut SHINee MINHO...ak pon mcm 'owh ok' agak hensem...pastu ak kenal ONEW(yg pakai jaket coklat kt dpn tu) plak...onew ni jd guest utk Invicible Youth(pasal 7 org dr girl group yg berlainan menjalani kehidupan kg)...kt ctu pengacara die sebut plak SHINee ONEW...

dr c2 mulela ak meragukan sendiri 'famous sgt ke SHINee ni...balik2 SHINee je...then. utk menghilangkan keraguan ini ak pon gunelah khidmat jalur lebar yg pelbagai gune ni...ak pon meng'search'la SHINee ni...lps da search tu korg paham2 la betape hebatnye internet ni...mcm2 info ak jmpe...mulela ak tau dorg rupenye ade 5 org dlm 1 group dan segale2 info yg ak patut tau pasal SHINee ni ak dah tau...

di situ la bermulenye ak merajinkan dri menonton video kt youtube...dgn youtube plak korg tau2 la kan dgn bermacam-macam related video nye, mule la ak tau mcm2 lg group2 korea ni...kalo group2 korea yg bnyk2 org ni dorg gelar 'idol'...then ak mule menjerumuskan diri ngn allkpop(lmn web psl news artis korea)...

dan sekarang mcm2 group yg ak dah tau spt SUPER JUNIOR, KARA, GIRLS GENERATION, FT ISLAND, SECRET, 4 MINUTE, 2 PM, GIRLS DAY dan bermacam-macam la...nak senaraikan sume...tp bnyk sgt la...

so conclusion dr karangan panjang melebar ak ni...cite Boys Over Flower dan SHINee punce ak jd gile korea.


(haha...disebabkan ak jarang dok menaip kat blog ni, sekali dok taip, haa, amek la...panjang melebar ak merapu...ak x rase ade org yg sanggup bace dr awl sampai abes...~~kalo ade yg bace sampai abes tinggalkan komen yer~~)

2 comments:

Qamarul said...

lepas ni chanel kbs yg kat rumah akan di block..

sebarang penggunaan internet utk search pasal korea pun akan di block..
sebab melembabkan internet kat umah..

Naurah Jasmin said...

kbs tu free... x leh block...
intenet kt umah slow sbb abg marul slalu on9 je...